Amit a multifokális szemüveglencséről tudni kell

A különböző tevékenységekhez szükséges szemüvegek állandó cserélgetése önt is az őrületbe kergeti? Sokunk számára ismerős a mondat: “…várj, szemüveget cserélek…”, amikor egy fotót mutatnak a telefonon, vagy amikor el kell olvasni az apróbetűs részt a tájékoztatón.

A különböző tevékenységekhez különböző szemüvegeinket cserélgetve, rakosgatva, a végén már a szemünkön lévőt sem találjuk.

Ezekre a mindennapos bosszúságokra kínálnak megoldást a multifokális szemüveglencsék, melyek előnyeiről az alábbiakban olvashatnak.

A multifokális szemüveglencse egyesítő ereje

A multifokális lencsék a ma ismert legbonyolultabb típusú lencsék, melyek a legkorszerűbb technológiával készülnek. 
Ezeket a precízen csiszolt szemüveglencséket úgy képzelhetjük el, mintha két vagy akár több eltérő dioptriájú lencséből lennének összeállítva úgy, hogy az összeillesztés láthatatlan. 
Észrevétlenül egyesítik több szemüveglencse előnyeit, mivel minden távolságra éles képet biztosít, így egyszerre lehet alkalmas olvasáshoz, autóvezetéshez vagy éppen számítógép használathoz.

A multifokális szemüveglencse a magabiztosság szolgálatában

Önnek is hiányzik a kényelmes vásárlás, amikor nem kell bajlódni a szemüveggel az árcédula elolvasásához? A multifokális lencsék egyedi tulajdonsága, hogy nincs bennük éles választóvonal (mint a bifokális lencséknél), az illesztés láthatatlan, így a külső szemlélő számára hagyományos szemüvegnek tűnik.

A látómezők közti átmenet folyamatos, viselője egyszerre lehet ura környezetének közel, s távol egyaránt, mely magabiztosságot ad használójának. Mivel a multifokális lencse lehetővé teszi a közeli és távoli fókusz közötti gyors váltásokat, növeli a biztonságérzetet mozgás közben, fokozza a stabilitást.

A multifokális szemüveglencse és az öregszeműség

Hogyan kerülje el, hogy izomláza legyen a karnyújtástól újságolvasás közben? Mindannyian találkoztunk már azzal a jelenséggel, amikor az okostelefonon érkező üzenet olvasásakor az éles képhez karnyújtásnyi távolságra kell tenni az eszközt.
Az öregszeműség (presbiópia) egy látásprobléma, melyet az életkorral járó távollátásnak is neveznek, mivel többnyire a 40 év fölöttieket érinti. A presbiópiát a szemlencse fokozatos vastagodása, keményedése okozza. 
A szemlencse egyre veszít rugalmasságából, így kevésbé lesz képes a közeli tárgyakra fókuszálni. Ez okozza, hogy a közeli tárgyak homályosan látszanak, a távoliak pedig élesen. A presbiópia együtt járhat egyéb látásproblémákkal is, úgy mint a rövidlátással, távollátással, vagy asztigmiával. 

Az öregszeműség esetén a multifokális lencsék nyújtják a legjobb optikai megoldást a problémára, mivel több korrekciós zónából állnak, melyek bármilyen távolságra éles képet tudnak biztosítani. A presbiópia hatékonyan korrigálható a presbiópiára specializálódott multifokális lencsékkel.

A multifokális szemüveglencse zónái

A multifokális lencse két vagy több szemüveg előnyeit egyesíti, melynek célja, hogy egyetlen szemüveggel közelre és távolra, valamint a köztes távolságokra is jól lássunk. 
A lencse felső részén kerül kialakításra a távolra nézéshez megfelelő dioptria, mely kényelmes távoli látást biztosít, például vezetés, TV nézés közben, egy moziban, vagy ha csak egyszerűen élvezni akarja valahol a kilátást. 

Alsó részén pedig az olvasáshoz szükséges dioptriát alakítják ki, ez a rész garantálja a kényelmes látást és a széles látóteret. A dioptria ebben a részben a legerősebb. 
A közeli és távoli dioptria között folyamatosan változik a dioptria értéke. A lencse középső része a köztes zóna, ez a legkeskenyebb része a lencsének, azonban nélkülözhetetlen viselőjének az olyan közepes távolságra lévő dolgok tisztán látásához, mint például a számítógép monitora vagy az autó műszerfala.

A multifokális lencséknél beszélünk periférikus zónákról is, melyek a lencse oldalsó szélein található homályos területek. Ezeket a részeket nem lehet a lencséből teljesen kiküszöbölni, azonban egyáltalán nem zavarják a látást, amennyiben viselője pontosan betartja a lencse használatára vonatkozó tanácsokat.

Galéria Optika
Scroll to Top