Amit a multifokális szemüveglencséről tudni kell

A különböző tevékenységekhez szükséges szemüvegek állandó cserélgetése önt is az őrületbe kergeti? Sokunk számára ismerős a mondat: “…várj, szemüveget cserélek…”, amikor egy fotót mutatnak a telefonon, vagy amikor el kell olvasni az apróbetűs részt a tájékoztatón.

A különböző tevékenységekhez különböző szemüvegeinket cserélgetve, rakosgatva, a végén már a szemünkön lévőt sem találjuk.

A multifokális szemüveglencse használat a sárga asztalon látható szemüveg párt egyesíti.

Ezekre a mindennapos bosszúságokra kínálnak megoldást a multifokális szemüveglencsék, az alábbiakban olvashatnak mindarról, amit a multifokális szemüveglencséről tudni kell.

Amit a multifokális szemüveglencséről tudni kell

Amikor multifokális szemüveglencséről beszélünk, fontos tudni, hogy ezek a lencsék különleges tulajdonságokkal rendelkeznek. A multifokális szemüveglencsék olyan lencsék, amelyek többféle látásigényt képesek kielégíteni.

A multifokális szemüveglencsék különösen hasznosak azoknak az embereknek, akiknél többféle látásprobléma jelentkezik egyszerre. Például, ha valakinek távollátása és közelre látása is gyengébb, akkor a multifokális szemüveglencsék segítségével mindkét probléma megoldható.

Ezeknek a lencséknek a különlegessége abban rejlik, hogy több különböző fókuszt tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy a lencsén belül különböző részek vannak, amelyek különböző látási távolságokra szolgálnak. Így a viselő képes távolra és közelre is élesen látni anélkül, hogy cserélnie kellene a szemüveget.

Amit a multifokális szemüveglencséről tudni kell még

Fontos megjegyezni, hogy a multifokális szemüveglencsék viselése némi időhöz szokást igényelhet. Előfordulhat, hogy az első időszakban a viselő kissé zavarban érzi magát, amíg megszokja a lencsék különböző részein való nézést. Azonban ezek a lencsék nagyon hasznosak és kényelmesek lehetnek, ha megtaláljuk azokat a beállításokat, amelyek a legjobban megfelelnek a szemünknek.

A multifokális szemüveglencse egyesítő ereje

A multifokális lencsék a ma ismert legbonyolultabb típusú lencsék, melyek a legkorszerűbb technológiával készülnek. 
Ezeket a precízen csiszolt szemüveglencséket úgy képzelhetjük el, mintha két vagy akár több eltérő dioptriájú lencséből lennének összeállítva úgy, hogy az összeillesztés láthatatlan. 
Észrevétlenül egyesítik több szemüveglencse előnyeit, mivel minden távolságra éles képet biztosít, így egyszerre lehet alkalmas olvasáshoz, autóvezetéshez vagy éppen számítógép használathoz.

Szemüveg reflektálás egy nyitott könyvben.

Multifokális lencse a magabiztosság szolgálatában

Önnek is hiányzik a kényelmes vásárlás, amikor nem kell bajlódni a szemüveggel az árcédula elolvasásához? A multifokális lencsék egyedi tulajdonsága, hogy nincs bennük éles választóvonal (mint a bifokális lencséknél), az illesztés láthatatlan, így a külső szemlélő számára hagyományos szemüvegnek tűnik.

Egy üzletben multifokális szemüveglencse cédulát vizsgáló személy.

A látómezők közti átmenet folyamatos, viselője egyszerre lehet ura környezetének közel, s távol egyaránt, mely magabiztosságot ad használójának. Mivel a multifokális lencse lehetővé teszi a közeli és távoli fókusz közötti gyors váltásokat, növeli a biztonságérzetet mozgás közben, fokozza a stabilitást.

A multifokális szemüveglencse és az öregszeműség (presbiópia)

Hogyan kerülje el, hogy izomláza legyen a karnyújtástól újságolvasás közben? Mindannyian találkoztunk már azzal a jelenséggel, amikor az okostelefonon érkező üzenet olvasásakor az éles képhez karnyújtásnyi távolságra kell tenni az eszközt.
Az öregszeműség (presbiópia) egy látásprobléma, melyet az életkorral járó távollátásnak is neveznek, mivel többnyire a 40 év fölöttieket érinti. A presbiópiát a szemlencse fokozatos vastagodása, keményedése okozza. 
A szemlencse egyre veszít rugalmasságából, így kevésbé lesz képes a közeli tárgyakra fókuszálni. Ez okozza, hogy a közeli tárgyak homályosan látszanak, a távoliak pedig élesen. A presbiópia együtt járhat egyéb látásproblémákkal is, úgy mint a rövidlátással, távollátással, vagy asztigmiával. 

Nyitott könyvön nyugvó multifokális szemüveglencse.

Az öregszeműség esetén a multifokális lencsék nyújtják a legjobb optikai megoldást a problémára, mivel több korrekciós zónából állnak, melyek bármilyen távolságra éles képet tudnak biztosítani. A presbiópia hatékonyan korrigálható a presbiópiára specializálódott multifokális lencsékkel.

A multifokális szemüveglencse zónái

A multifokális lencse két vagy több szemüveg előnyeit egyesíti, melynek célja, hogy egyetlen szemüveggel közelre és távolra, valamint a köztes távolságokra is jól lássunk. 
A lencse felső részén kerül kialakításra a távolra nézéshez megfelelő dioptria, mely kényelmes távoli látást biztosít, például vezetés, TV nézés közben, egy moziban, vagy ha csak egyszerűen élvezni akarja valahol a kilátást. 

Egy többfokális szemüveglencsés férfi felemelt karral áll a hegy tetején.

Alsó részén pedig az olvasáshoz szükséges dioptriát alakítják ki, ez a rész garantálja a kényelmes látást és a széles látóteret. A dioptria ebben a részben a legerősebb. 
A közeli és távoli dioptria között folyamatosan változik a dioptria értéke. A lencse középső része a köztes zóna, ez a legkeskenyebb része a lencsének, azonban nélkülözhetetlen viselőjének az olyan közepes távolságra lévő dolgok tisztán látásához, mint például a számítógép monitora vagy az autó műszerfala.

Egy multifokális szemüveget viselő nő ül egy asztalnál, számítógépet használ.

A multifokális lencséknél beszélünk periférikus zónákról is, melyek a lencse oldalsó szélein található homályos területek. Ezeket a részeket nem lehet a lencséből teljesen kiküszöbölni, azonban egyáltalán nem zavarják a látást, amennyiben viselője pontosan betartja a lencse használatára vonatkozó tanácsokat.

Galéria Optika Galéria Optika információk, elérhetőségek
Scroll to Top