Multifokális lencse mit jelent

A multifokális lencse mit jelent? Egyszerű válasz egy gyakori kérdésre

„A multifokális lencse mit jelent?” kérdésre a legtöbben, akik viselik, azt válaszolnák, hogy élesebb és kényelmesebb látást minden távolságra, a szemüveg folyamatos cserélgetése nélkül.

A gyakorlat szempontjából tehát az a válasz adható, hogy többé nem kell több szemüveget viselnie ahhoz, hogy mindenhova ‒ vezetéshez, laptopjához, olvasáshoz stb. ‒ élesen lásson. De nézzük, hogy miként teszi ezt lehetővé a multifokális szemüveg! Pontosítva a kérdést:

Egy szemüveges férfi pózol egy fényképen.

Vajon a multifokális lencse mit jelent a felépítése szempontjából?

Ha az Ön számára is felmerült ez a kérdés, akkor valószínű, hogy a távolra tekintés mellett az olvasáshoz is elkezdett gondot okozni a látás. Ez egy természetes élettani folyamat eredménye.

A szemlencse rugalmassága az életkor előrehaladtával, 40 éves kor után ugyanis mindenképpen csökken, és emiatt romlik a szem közeli fókuszáló képessége. Nem túlságosan finomkodóan öregszeműségnek, latinul presbyopiának nevezik ezt a jelenséget.

A látás javításához (korrekciójához) használt szemüveglencsék három típusba sorolhatók:

  • léteznek hagyományos, egyfókuszú lencsék, csak a közellátás, vagy csak a távollátás egyszerű korrekciójára;
  • a bifokális lencse, illetve a bifokális szemüveg a távolra és az olvasási távolságra való korrekciót oldja meg közös keretben;
  • a multifokális lencse jelentése pedig az, hogy „többfókuszú” kialakításának köszönhetően a szemüveglencse minden távolságra éles képet ad.

Mikor jó a multifokális szemüveg?

Ez a fajta látóeszköz minden olyan esetben ideális megoldást nyújt, amikor többféle távolság tökéletesen tiszta látása a cél. Míg a bifokális szemüveg „csupán” két szemüveget egyesít egyetlen keretben, a multifokális lencse jelentése is utal arra, hogy itt többről van szó:

  • a lencse alsó harmada olvasásra/közelre fókuszálásra használatos;
  • a középső rész a számítógép, laptop használatához, illetve általában a középtávolságra nézéshez való – és egyben ez az egyik fontos plusz előny is, amely által a multifokális lencse túlmegy a bifokális szemüvegen;
  • a lencse felső harmadában az 5 méternél távolabbi tárgyak láthatók tisztán, így ezen a részén át nézve lehet például biztonságosan vezetni.
Egy nő ül egy klasszikus autó vezetőülésében.

Multifokális – de mitől progresszív?

A „haladó”-t jelentő progresszív mindenképpen jól hangzik, és a multifokális szemüveg esetében jót is jelent. Konkrétan: arra utal, hogy a dioptriák közötti átmenet fokozatos, és nem ugrásszerű.

Így nem csupán a látás természetes kényelme biztosított, hanem még a multifokális lencse esztétikuma is, mert – a bifokális megoldással szemben – ez esetben a lencsét nem „szeli ketté” semmiféle zavaró választóvonal, és a külső szemlélő számára is természetesen egységesként jelenik meg a multifokális szemüveg viselőjének a tekintete, ha a szemébe néz.

A multifokális szemüveg hátrányai – kinek nem ajánlott?

Nincs a világon olyan megoldás, amely – akár csak egyetlen területen, például a látásjavítás terén belül is – minden lehetséges problémát orvosolna, hiszen maguk a kihívások, amiket kezelni szeretnénk, gyakran egymással ellentétesek.

Konkrétabban: van, mikor jó a multifokális szemüveg, és néhány olyan eset is, amikor nem ajánlott. Ez utóbbiak közé tartozik az éjszakai vezetés, amely fokozott koncentrációt igényel, illetve az olyan, ritkább esetek, amikor gyakran kell oldalra pillantani a szemünk sarkából, a fej mozgatása nélkül (pl. egy hegedűművész esetében).

Ami az utóbbi esetet illeti, a problémának ahhoz van köze, hogy a multifokális lencse, illetve a progresszív lencse látómező tekintetében nem 100%-os – és nem is lehetne az, mivel több szemüveget egyesít.

A megoldás egyszerű: a lencse oldalsó, homályos része miatt oldalnézéskor nemcsak a szemünknek, hanem a fejünknek is fordulnia kell. Ha ez nem megoldható, mert a gyakran, huzamos ideig végzett tevékenység villámgyors és sűrű oldalra pillantgatást is igényel, akkor már szóba jönnek a multifokális szemüveg hátrányai – pontosabban csak ez az egy hátrány, hogy ezen a módon, fejfordítással kell használni az oldalra pillantásra, amit viszont a viselői gyakorlatilag kivétel nélkül nagyon hamar megszoknak.

A multifokális szemüveglencsét viselő nő egy tó előtt.

A multifokális szemüveg megszokása sem megy egyik napról a másikra

Ha a megszokás ennyire gyors lenne, az logikusan azt jelentené, hogy az új szemüveg nem is hoz magával számotttevő változást. Ellenben, még ha pozitív irányú változás is van a látásban, az agynak előbb ahhoz is hozzá kell szoknia, hiszen egy új világ tárul fel előtte az új optika által.

A hozzászokás a multifokális szemüveg esetén, ha nem is villámgyors, de nagyon könnyű. Néhány tipp ehhez:

  • Rejtsük egy félreeső fiók mélyére vagy a szekrény tetejére a régi szemüveget, és vegyünk tőle búcsút! Nem szabad elcsábulni és visszatérni hozzá a váltás utáni napokban.
  • Az oldalra tekintést fejmozgással is követni kell, hogy tiszta maradjon a kép. Ennek az új szokásnak azonban mindenki csak örvendeni fog, aki a huzamos ideig egy pontra fókuszálás közben érezte már azt, hogy elgémberedett a nyaka.
  • Minden távolságra van tiszta látást biztosító sáv. Az egész megszokás csak azon múlik, hogy ennek a „kikeresése” reflexszerűvé, automatikussá váljon, ami mindenképpen megtörténik, ha elegendő időt adunk a dolognak.

Mennyibe kerül egy multifokális szemüveg?

Miután ennyi előnyét láthattuk, természetes lehet, ha valaki arra gondol, hogy bizonyára nagyon drága szemüvegről van szó – ami valójában még mindig megéri, hiszen ez szó szerint egy „három az egyben” megoldás, de korántsem háromszoros áron.

Egy nő multifokális lencsével ellátott szemüveget visel sötét háttér előtt.

Most azonban egy olyan akciót tudunk ajánlani, amelynek keretében Ön olyan prémium márkás, komplett multifokális szemüveget vásárolhat olcsóbban, amely minden távolságra tökéletes látást biztosít.

Galéria Optika Galéria Optika információk, elérhetőségek
Scroll to Top