Multifokális lencsék előnyei és hátrányai

A multifokális lencsék előnyei és hátrányai: megéri-e az okos lencse?

Ha a multifokális lencsék előnyei és hátrányai mérlegeléséről esik szó, a legtöbb szakértő – és a szemüvegviselők többsége is – egyértelműen az előnyöket látja túlsúlyban.

Elsősorban azt az előnyt szokták kiemelni, hogy ha a távollátó, a közeli és az olvasószemüveget a multifokális szemüveg formájában egyesítjük, akkor nincs többé cserélgetés. Sőt az a probléma sem merül fel, hogy a mindig „másik szemüveg”, amelyik épp kellene, nincs kéznél.

A multifokális szemüveg hibái (vagy a multifokális szemüveg hátrányai) – ha egyáltalán valóban hibákról, illetve hátrányokról van szó – igazán eltörpülnek ahhoz az előnyhöz képest, hogy a multifokális szemüveg által akár három szemüveget is egyesíthetünk.

A széles, közepes és keskeny csatornatávolságú multifokális lencsék „szem(ély)re szabásának” köszönhetően teljesen egyedi, az Ön igényeinek tökéletesen megfelelő szemüveg készül – mintha egy új, éles és tiszta szempárt kapna!

A multifokális lencsék előnyei és hátrányai – tegyük őket mérlegre!

A multifokális szemüveg hibái között azt szokták emlegetni, hogy az autóvezetés során az éjszakai használata nem teljesen veszélytelen. Ez a hatás azonban valójában a multifokális lencsék előnyeiből eredő „mellékhatásként” (vagy pontosabban: nemkívánatos hatásként) fogható fel.

Persze, mint általában, aminek nincs mellékhatása, annak hatása sincs. Nem létezik olyan gyógyászati eszköz vagy akár gyógyszer, amelynek ne lennének nem kívánt velejárói. A multifokális szemüveg lehetővé teszi, hogy vezetés közben kitűnően lássuk mind a távollévő tárgyakat, mind pedig a műszerfalat, ide-oda pillantva közöttük.

Ez az előny a több fókuszponttal rendelkező multifokális lencse nélkül egyébként nem is volna lehetséges. Ráadásul az egyedi igények szerint elkészített multifokális szemüveg ki is szélesíti a látómezőnket, úgyhogy a visszapillantó tükörben keletkezett képet is kitűnően látni lehet vele.

Éjszaka azért a helyzet egy kicsit más. Persze az éjszakai járművezetés amúgy is veszélyesebbnek számít, de legalábbis nagyobb vezetői tapasztalatot, fokozott figyelmet igényel.

Ami a multifokális lencse előnyei és hátrányai kapcsán megállapítható, az egy olyan hatás, amelynek betudhatóan – éppen azért, mert a multifokális szemüveg az ide-oda pillantásra készült, de a szemnek ehhez alkalmazkodnia is kell – nehézséget okozhat a közlekedési táblák gyors leolvasása, és esetleg késhet a közúti veszélyek észlelése, ezért a reakcióidő is megnő.

A multifokális szemüveg hátrányai közül ez azonban a lassabb haladással ellensúlyozható, vagy ha valaki kimondottan gyakran vezet éjszaka, akkor használhatja a klasszikus távollátó szemüvegét is.

Mint mindent, ezt is meg kell szokni! A multifokális szemüveg és a periférikus látás

Az éjszakai vezetés speciális problémáján túllépve, a multifokális lencsék egyetlen szóba jöhető hátránya, hogy a periférikus látászónában ‒ vagyis a látómező szélén ‒ némileg homályos képet adnak.

Ehhez a hatáshoz azonban könnyű alkalmazkodni. A multifokális lencsét használók általában rövid időn belül hozzászoknak ahhoz, hogy nem csak a szemük mozgatásával keresik a fókuszt, hanem a fejüket is mozgatják: egyszerűen jobban odafordulnak a látás tárgyához.

Senkinek sem kell csodálkoznia azon, ha egy-két nap alatt még nem adaptálódik teljesen az új látási viszonyokhoz. Ezért nem tanácsos az első öt perc után újra elővenni a régi szemüvegünket. Sőt, a legjobb, ha el is dugjuk magunk elől egy jó távoli sarokba, ahol könnyű megfeledkezni róla, hogy még véletlenül se essünk „kísértésbe”.

A jót is meg kell szokni! Cserébe olyan látóeszközünk lehet, amely a munkavégzéshez és hobbijainkhoz egyaránt tökéletes, feleslegessé teszi a szemüvegek cserélgetését, és kényelmes is.

A multifokális szemüveg akár vezetéshez is nyugodtan használható. Mindössze arra érdemes figyelni, hogy kezdetben alacsonyabb forgalmú utakon, kisebb sebességen kipróbáljuk a használatát, olyan körülmények között, amikor (viszonylag) kevéssé kell kimondottan az útra figyelni, mivel az agy eleinte azzal lesz elfoglalva, hogy az új optikai feltételeket megszokja.

Csak hegedűművészeknek nem ajánlott 🙂

A humoros megfogalmazás arra az egyetlen lehetséges hátrányra utal, amely viszont a multifokális lencsék természetéből adódik: a látómező szélének elkerülhetetlen torzítása miatt ezek valóban nem a folyamatos oldalra pillantgatásra valók.

Ez az igény azonban a legtöbb ember életében meglehetősen ritka. Egy hegedűművész esetében például elképzelhető az, hogy gyakran a bal alsó sarokba kell pillantgatnia, ahol a hangszer található, miközben zenél. Elismerten nem a legjobb választás a multifokális lencse – de ez is csak kimondottan a szakmai tevékenységük végzésére érvényes – a hivatásos sofőrök számára sem.

Végül, ha valaki gyakorlatilag egész nap könyvet olvas (ami nem azonos azzal a sokkal gyakoribb helyzettel, hogy monitor előtt dolgozik), akkor is kívánnivalót hagyhat maga után a multifokális megoldás, mivel aránylag kicsi az olvasási felület, és némi torzítás adódhat abból, ha nem ezen keresztül nézi a sorokat.

A fent említetteken túl nem igazán van olyan ok, amely a multifokális szemüveg ellen szólna. A multifokális lencsék előnyei és hátrányai messze nem egyenlő súllyal esnek latba. Általánosságban és összegezve az előnyök jóval meghaladják a hátrányokat.

A multifokális lencsék előnyei – egyetlen pillantásra

  • Multifokális szemüveggel élesen láthat minden távolságra, anélkül, hogy folyamatosan cserélgetnie kellene a szemüveget.
  • Magabiztosabb érzést kölcsönöz a viselője számára, hogy a környezetében mindig otthonosan, „integrálva” érzi magát, mintegy ura a környezetének.
  • A szépkorú személyek esetében fontos lehet, hogy a mozgás közbeni stabilitás, ami a tökéletes látásnak köszönhető, növeli a mindennapi biztonságérzetet.
  • A több korrekciós zónából álló lencse lehetővé teszi a közeli és a távoli fókusz közötti gyors váltásokat, a szemüveg le-fel kapkodása nélküli, természetes ide-oda tekintgetést.
  • A bifokális (kétfókuszú) lencsékkel szemben a multifokális lencse esetében a speciális, beépített „híd” lehetővé teszi, hogy egyik az tárgyról zavartalanul a másikra mozgassuk a tekintetet, mivel nincsenek éles ugrások a látómezők között.
  • A multifokális lencse esztétikus is. Nem látható semmiféle „vonal” a felső és az alsó szakasz között, így a viselő tekintetét egységesnek, szemlencséjét szilárdnak, természetesnek érzékeli a külső szemlélő, aki a szemébe néz.

Önnek most olcsóbb is lesz a kényelmes, tiszta látás!

Egyetlen hátrányt nem említettünk a multifokális lencsék tárgyalása során – de csak azért, mert ezt ki is küszöböltük. Ez pedig a hagyományos szemüvegekéhez képest magasabb ár, amelyért persze „több az egyben” szemüveg jár, tehát voltaképpen még alapesetben is nyereséget jelent. De a Galéria Optikában az ár is kedvező lesz.

Ön is szeretne olyan prémium márkás, komplett multifokális szemüveget, amelyet könnyű megszokni, és nem is kell cserélgetnie?

Nem csak közelre és távolra, hanem még a monitorhoz is tökéletes látást biztosít az akciós ajánlatunk, ráadásul most óriási kedvezménnyel.

Galéria Optika
Scroll to Top