Multifokális lencsék előnyei és hátrányai

A multifokális lencsék előnyei és hátrányai: megéri-e az okos lencse?

Ha a multifokális lencsék előnyei és hátrányai mérlegeléséről esik szó, a legtöbb szakértő – és a szemüvegviselők többsége is – egyértelműen az előnyöket látja túlsúlyban.

Egy asztalon fekvő könyv, rajta egy multifokális lencsével ellátott szemüveg.

Elsősorban azt az előnyt szokták kiemelni, hogy ha a távollátó, a közeli és az olvasószemüveget a multifokális szemüveg formájában egyesítjük, akkor nincs többé cserélgetés. Sőt az a probléma sem merül fel, hogy a mindig „másik szemüveg”, amelyik épp kellene, nincs kéznél.

A multifokális szemüveg hibái (vagy a multifokális szemüveg hátrányai) – ha egyáltalán valóban hibákról, illetve hátrányokról van szó – igazán eltörpülnek ahhoz az előnyhöz képest, hogy a multifokális szemüveg által akár három szemüveget is egyesíthetünk.

A széles, közepes és keskeny csatornatávolságú multifokális lencsék „szem(ély)re szabásának” köszönhetően teljesen egyedi, az Ön igényeinek tökéletesen megfelelő szemüveg készül – mintha egy új, éles és tiszta szempárt kapna!

Mikor jó a multifokális szemüveg?

A multifokális szemüveg akkor jó, amikor szükségünk van távoli és közeli tárgyak éles látására egyszerre. Ez a típusú szemüveg több látáskorrekciós zónát tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a szemnek, hogy könnyedén váltsanak fókuszt a távoli és közeli tárgyak között. Így a multifokális szemüveg viselésekor nem kell állandóan cserélni a szemüveget, ha például könyvet olvasunk és aztán kinézünk az ablakon. Ez kényelmes és praktikus megoldást nyújt azoknak, akiknek szükségük van mind távoli, mind közeli látásra.

A multifokális szemüvegek tehát ideális választást jelentenek azoknak, akik egyszerűen és hatékonyan szeretnének éles látást biztosítani mind a távoli, mind a közeli tárgyakra.

Melyik a legjobb multifokális lencse?

A multifokális szemüveg hibái között azt szokták emlegetni, hogy az autóvezetés során az éjszakai használata nem teljesen veszélytelen. Ez a hatás azonban valójában a multifokális lencsék előnyeiből eredő „mellékhatásként” (vagy pontosabban: nemkívánatos hatásként) fogható fel.

Persze, mint általában, aminek nincs mellékhatása, annak hatása sincs. Nem létezik olyan gyógyászati eszköz vagy akár gyógyszer, amelynek ne lennének nem kívánt velejárói. A multifokális szemüveg lehetővé teszi, hogy vezetés közben kitűnően lássuk mind a távollévő tárgyakat, mind pedig a műszerfalat, ide-oda pillantva közöttük.

Ez az előny a több fókuszponttal rendelkező multifokális lencse nélkül egyébként nem is volna lehetséges. Ráadásul az egyedi igények szerint elkészített multifokális szemüveg ki is szélesíti a látómezőnket, úgyhogy a visszapillantó tükörben keletkezett képet is kitűnően látni lehet vele.

Éjszaka azért a helyzet egy kicsit más. Persze az éjszakai járművezetés amúgy is veszélyesebbnek számít, de legalábbis nagyobb vezetői tapasztalatot, fokozott figyelmet igényel.

Ami a multifokális lencse előnyei és hátrányai kapcsán megállapítható, az egy olyan hatás, amelynek betudhatóan – éppen azért, mert a multifokális szemüveg az ide-oda pillantásra készült, de a szemnek ehhez alkalmazkodnia is kell – nehézséget okozhat a közlekedési táblák gyors leolvasása, és esetleg késhet a közúti veszélyek észlelése, ezért a reakcióidő is megnő.

A multifokális szemüveg hátrányai közül ez azonban a lassabb haladással ellensúlyozható, vagy ha valaki kimondottan gyakran vezet éjszaka, akkor használhatja a klasszikus távollátó szemüvegét is.

A multifokális szemüveg és a periférikus látás

Az éjszakai vezetés speciális problémáján túllépve, a multifokális lencsék egyetlen szóba jöhető hátránya, hogy a periférikus látászónában ‒ vagyis a látómező szélén ‒ némileg homályos képet adnak.

Ehhez a hatáshoz azonban könnyű alkalmazkodni. A multifokális lencsét használók általában rövid időn belül hozzászoknak ahhoz, hogy nem csak a szemük mozgatásával keresik a fókuszt, hanem a fejüket is mozgatják: egyszerűen jobban odafordulnak a látás tárgyához.

Senkinek sem kell csodálkoznia azon, ha egy-két nap alatt még nem adaptálódik teljesen az új látási viszonyokhoz. Ezért nem tanácsos az első öt perc után újra elővenni a régi szemüvegünket. Sőt, a legjobb, ha el is dugjuk magunk elől egy jó távoli sarokba, ahol könnyű megfeledkezni róla, hogy még véletlenül se essünk „kísértésbe”.

A jót is meg kell szokni! Cserébe olyan látóeszközünk lehet, amely a munkavégzéshez és hobbijainkhoz egyaránt tökéletes, feleslegessé teszi a szemüvegek cserélgetését, és kényelmes is.

A multifokális szemüveg akár vezetéshez is nyugodtan használható. Mindössze arra érdemes figyelni, hogy kezdetben alacsonyabb forgalmú utakon, kisebb sebességen kipróbáljuk a használatát, olyan körülmények között, amikor (viszonylag) kevéssé kell kimondottan az útra figyelni, mivel az agy eleinte azzal lesz elfoglalva, hogy az új optikai feltételeket megszokja.

Multifokális lencse – csak hegedűművészeknek nem ajánlott 🙂

A humoros megfogalmazás arra az egyetlen lehetséges hátrányra utal, amely viszont a multifokális lencsék természetéből adódik: a látómező szélének elkerülhetetlen torzítása miatt ezek valóban nem a folyamatos oldalra pillantgatásra valók.

Egy férfi hegedül multifokális szemüveglencsét tartalmazó szemüvegben egy embercsoport előtt.

Ez az igény azonban a legtöbb ember életében meglehetősen ritka. Egy hegedűművész esetében például elképzelhető az, hogy gyakran a bal alsó sarokba kell pillantgatnia, ahol a hangszer található, miközben zenél. Elismerten nem a legjobb választás a multifokális lencse – de ez is csak kimondottan a szakmai tevékenységük végzésére érvényes – a hivatásos sofőrök számára sem.

Végül, ha valaki gyakorlatilag egész nap könyvet olvas (ami nem azonos azzal a sokkal gyakoribb helyzettel, hogy monitor előtt dolgozik), akkor is kívánnivalót hagyhat maga után a multifokális megoldás, mivel aránylag kicsi az olvasási felület, és némi torzítás adódhat abból, ha nem ezen keresztül nézi a sorokat.

A fent említetteken túl nem igazán van olyan ok, amely a multifokális szemüveg ellen szólna. A multifokális lencsék előnyei és hátrányai messze nem egyenlő súllyal esnek latba. Általánosságban és összegezve az előnyök jóval meghaladják a hátrányokat.

A multifokális lencsék előnyei – egyetlen pillantásra

  • Multifokális szemüveggel élesen láthat minden távolságra, anélkül, hogy folyamatosan cserélgetnie kellene a szemüveget.
  • Magabiztosabb érzést kölcsönöz a viselője számára, hogy a környezetében mindig otthonosan, „integrálva” érzi magát, mintegy ura a környezetének.
  • A szépkorú személyek esetében fontos lehet, hogy a mozgás közbeni stabilitás, ami a tökéletes látásnak köszönhető, növeli a mindennapi biztonságérzetet.
  • A több korrekciós zónából álló lencse lehetővé teszi a közeli és a távoli fókusz közötti gyors váltásokat, a szemüveg le-fel kapkodása nélküli, természetes ide-oda tekintgetést.
  • A bifokális (kétfókuszú) lencsékkel szemben a multifokális lencse esetében a speciális, beépített „híd” lehetővé teszi, hogy egyik az tárgyról zavartalanul a másikra mozgassuk a tekintetet, mivel nincsenek éles ugrások a látómezők között.
  • A multifokális lencse esztétikus is. Nem látható semmiféle „vonal” a felső és az alsó szakasz között, így a viselő tekintetét egységesnek, szemlencséjét szilárdnak, természetesnek érzékeli a külső szemlélő, aki a szemébe néz.

Multifokális szemüveg hátrányai

A sok előny mellett a multifokális szemüveg hátrányai is felmerülhetnek, amelyeket érdemes figyelembe venni, mielőtt döntést hozunk a vásárlásukról.

  • Az egyik legfontosabb hátrány az ár, hiszen ezek a szemüvegek általában drágábbak, mint a hagyományos lencsék.
  • Emellett vannak, akik nehezen alkalmazkodnak ezekhez a lencsékhez, és időbe telik, mire megszokják a különböző fókusztávolságokat.
  • Ezen kívül a multifokális szemüvegeknek lehetnek torzítási problémái, amelyek zavaróak lehetnek a látásban, különösen a perifériás területeken.

Érdemes tehát alaposan átgondolni, hogy ezekkel a hátrányokkal szembenézve mennyire fontos számunkra a multifokális szemüveg használata, és mérlegeljük az alternatív lehetőségeket is.

Önnek most olcsóbb is lesz a kényelmes, tiszta látás!

A hátrányok között említésre került a hagyományos szemüvegekéhez képest magasabb ár, amelyért persze „több az egyben” szemüveg jár, tehát voltaképpen még alapesetben is nyereséget jelent. Azonban a Galéria Optikában az ár is kedvező lesz.

Egy nő néz a kamerába a multifokális lencsével készült szemüvegében.

Ön is szeretne olyan prémium márkás, komplett multifokális szemüveget, amelyet könnyű megszokni, és nem is kell cserélgetnie?

Nem csak közelre és távolra, hanem még a monitorhoz is tökéletes látást biztosít az akciós ajánlatunk, ráadásul most óriási kedvezménnyel.

Galéria Optika Galéria Optika információk, elérhetőségek
Scroll to Top