Szemüveglencse típusok

Szemüveglencsék minden igényre – Óvja a szeme fényét!

Az emberi szem a test egyik legbonyolultabb szerve, holott a felülete mindössze a teljes testfelületünk 1,5%-át teszi ki.

Nem is csoda, hogy könnyen elromlik valami egy ennyire összetett rendszerben, vagy idővel lejár a „szavatosság”, és az emberek többségénél látásproblémák alakulnak ki.

Szerencsére ma már a különféle szemüveglencse típusok képesek orvosolni ezeknek a zavaroknak a többségét.

Óvja szeme fényét

Szemüveg lencse típusok: a multifokális szemüveg, a progresszív lencse és társaik

A szemüveglencse típusok, sőt akár a napszemüveg lencse típusok jelenlegi széles választéka is garantálja, hogy csaknem minden látászavarra van megfelelő megoldás. Olyannyira, hogy jelenleg szinte nem is a kellő számban elérhető megoldásokon múlik a dolog, az éles látás visszanyerése, mintsem inkább a probléma tisztázásán: a megbízható diagnózison.

Ha pedig ez a szakértői segítségnek köszönhetően adott, a szemüveglencse márkák széles választéka lehetővé fogja tenni a (szó szerinti) tisztánlátást.
Sőt, a nagy választéknak köszönhetően a szemüveglencse árak is kimondottan jutányosak a kapott értékhez, a hibátlan látás öröméhez képest.

Szemüveg típusok

A szemüveglencsék különböző típusai nagyon fontosak a megfelelő látás és kényelem szempontjából. A különböző típusok között megtalálhatók a

  • monofokális vagy egyfókuszú
  • bifokális és
  • progresszív lencsék.

Szemüveg lencse fajták jellemzői

Ami a szemüveglencse típusokat illeti, a nagy klasszikus az egyfókuszú lencse, amely a két leggyakoribb zavar, a rövidlátás és a távollátás korrekciójára (javítására) kiválóan alkalmas.
Ennek a lencsének az a sajátossága, hogy a teljes felületén azonos nagyítást biztosít.
Ami az általa megoldott látásproblémát illeti, a különbség a rövid- és a távollátás szempontjából mindössze annyi, hogy az előbbi esetben a távoli, az utóbbiban pedig a közeli látási tartományra optimalizálják a szemüveglencsét. De a megoldás lényege mindkét esetben az, hogy a lencsének köszönhetően a kép nem a retina elé vagy mögé, hanem éppen a látóhártyára vetül.

Multifokális szemüveglencse sziklák tetején pihen.
A különböző szemüveglencse típusok számos látásproblémára megoldást nyújtanak

Ennél komplexebb megoldást nyújtanak a bifokális szemüvegek, amelyek két lencsét tartalmaznak, hogy közelre és távolra egyaránt lehetővé tegyék a viselőjük számára a tökéletes látást.
A „kettő az egyben” típusú szemüveg olyan, mintha a lencséje alsó részén egy kis külön ablakocska volna.
Ez az alsó lencse az „olvasómező” nevet is viseli, bár nemcsak olvasáshoz, hanem például az okostelefon használatához vagy a tablet kezeléséhez, nézegetésére is alkalmas lehet.

Azok számára, akik inkább régimódinak, esetleg a látómező felosztása miatt zavarónak találják a bifokális szemüveget, a progresszív (multifokális) lencse jelenti a megoldást.
Ennél a közelre és a távolra optimalizált látómezők közötti átmenet észrevétlen és fokozatos, ezért komfortosabb lehet az ilyen szemüveg hordása, sőt, egyesek szerint a lencse kinézete is esztétikusabb.

A multifokális lencsék esetén, ahogy arra a „multi” (latinul: több) szó is utal, a lencse lehet akár trifokális, azaz hármas fókuszpontú is.
Ilyenre rendszerint annak van szüksége, aki presbiópiában szenved. Ez a közismertebb nevén „öregszeműségként” emlegetett látászavar a korunk előrehaladásával alakul ki, mégpedig azért, mert a szemgolyónk veszít a rugalmasságából, és emiatt gyengébben fókuszál.

Az összetett szerkezetű, trifokális lencse esetében megkerülhetők a bifokális esetében jelentkező, kényelmi és esztétikai jellegű problémák, pontosabban a látómezők közötti hirtelen átmenet és a szemmel látható, viszonylag éles választóvonal a lencsék között, mivel ezeknél a lencséknél az illesztés észrevétlen. Ezért a progresszív lencse a presbiópiás látászavarban szenvedők körében is egyre népszerűbb.

Egy idősebb nő, aki többfokális szemüveglencsét visel, belemerült egy könyvbe, miközben egy széken ül.

Jól látni: életforma. Különleges felhasználási területekre ajánlott szemüveglencse típusok

Tudvalevő, hogy a legjobb védekezés a megelőzés. Ezért nem célszerű megvárni, hogy komolyabb látászavarok alakuljanak ki.
Érdemes a progresszív lencse típusa esetén is elérhető, a mai digitális életformánkhoz ajánlott szemüveglencse típusok közül választani az okoseszközeink használatához, a számítógép képernyője előtti életmódhoz.

Ha az elektronikus könyvek olvasása vagy a laptopon végzett munka során gyakran tapasztal szemfáradást, égő érzést a szemében, sőt, akár nyaki fájdalmakat és fejfájást is érezni szokott, akkor érdemes az optikushoz fordulnia a megfelelő szemüvegért.
Ezzel elejét veheti annak, hogy a gyakori fókuszváltás a közeli és a távoli látómezők között fölöslegesen megterhelje a szemét munka közben.

Mi több, egész testének jót fog tenni, hogy elmaradnak azok a nem tudatos, észrevétlen korrekciós mozdulatok, amelyekkel látását a megfelelő szemüveg hiányában támogatni szokta, akaratlanul is nyakfájást és helytelen testtartást vállalva a jobb látásért cserébe.

helyes testtartás

A legnagyobb személyes értékeink megóvása kapcsán nem hiába említi éppen a szemünket az ismert mondás: „úgy vigyáz rá, mint a szeme fényére”.
De vajon eléggé vigyázunk-e erre az értékre manapság, rohanó mindennapjainkban?

Sokszor magától értetődőnek vesszük életünkben mindazt, ami a legnagyobb ajándék, és amit mindenáron óvnunk kellene. Márpedig ezek között a mindennapi áldások között a szemünk egészsége igen fontos helyen áll.

Multifokális szemüveglencsét ablak előtt tartó személy.

Ezért azt tanácsoljuk, hogy ne kössön kompromisszumot az életminősége terén, amit a látása nagymértékben meghatároz, mert erre nincs semmi szükség!

Látogasson el szaküzletünkbe, ahol kedvére válogathat az elegáns és trendi szemüvegkeretek, valamint a legmodernebb szemüveglencse típusok között!

Szemüveg fajták nem csak látásproblémához

A szemüvegek széles választékát találhatjuk a piacon, amelyek kiemelkedően különböznek egymástól. A különböző szemüvegtípusok között megtalálhatjuk az általános látáskorrekciós szemüvegeket, amelyek segítenek javítani a távoli vagy közelre látást. Emellett vannak még speciális szemüvegek is, amelyek különleges igényeket elégítenek ki.

Az egyik leggyakoribb szemüvegtípus a dioptriás szemüveg, amelyet a látásproblémákkal küzdő személyek viselnek. Ezek a szemüvegek segítenek korrigálni a rövidlátást, távollátást vagy az asztigmuszt. A dioptriás szemüvegek különböző lencsékkel vannak ellátva, amelyek a szemüveg viselőjének egyedi látási igényeit szolgálják.

Egy másik népszerű szemüvegtípus az olvasószemüveg, amelyet a presbiópiával küzdő emberek viselnek. A presbiópia az az állapot, amikor a szem nem képes megfelelően fókuszálni a közelben lévő tárgyakra. Az olvasószemüvegek segítenek javítani a közelre látást, így könnyebbé teszik az olvasást és a közelben végzett tevékenységeket.

A sportolók számára kifejlesztettek speciális sport szemüvegeket is, amelyek segítenek védeni a szemet a sérülésektől és a káros UV-sugárzástól. Ezek a szemüvegek általában erősített lencsékkel rendelkeznek, és könnyű, ütésálló keretekkel vannak ellátva. Ezenkívül a sport szemüvegek gyakran rendelkeznek speciális bevonattal is, amely segít csökkenteni a fényvisszaverődést és növeli a kontrasztot.

A divat szemüvegek is nagyon népszerűek, amelyek nem csak a látás korrekciójára szolgálnak, hanem stílusos és divatos kiegészítők is egyben. Ezek a szemüvegek különböző márkák és stílusok szerint elérhetőek, így mindenki megtalálhatja az igényeinek és ízlésének megfelelő darabot. A divat szemüvegek nagyszerű módja annak, hogy kifejezzük egyéniségünket és stílusunkat.

Összességében, a szemüvegek széles választékával mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb típust. Legyen szó látáskorrekcióról, sportolásról vagy divatról, a szemüvegek kiváló segítséget nyújtanak, hogy jobban lássunk és jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Galéria Optika Galéria Optika információk, elérhetőségek
Scroll to Top