Multifokális szemüveglencse használata

A multifokális szemüveglencse használata és a multifokális lencse megszokása

Ön is találkozott már azzal a bosszantó érzéssel, amikor új szemüvegét örömmel felhúzza, azonban megnyugvás helyett azt tapasztalja, hogy nem jó a lencse? “Ezt nem tudom megszokni!” – hangzik ilyenkor sokunk fejében a felkiáltás.

Egy multifokális szemüveget viselő nő ül az íróasztalnál, előtte papírokkal.

A problémánkra az optikában azonnal reagálnak, s bíztatnak arra, hogy adjunk időt az új lencse megszokásának, s ezt nem a gyorsabb távozásunk érdekében teszik. Vajon mire alapozzák azt a feltevést, hogy majd megszokjuk?
Bármelyik új szemüveg esetén (legyen akár bifokális szemüveglencse) találkozhatunk azzal az érzéssel, hogy az új szemüveg nagyon szokatlan. Bizonyos időnek el kell telnie ahhoz, hogy megszokjuk az új lencsét.

Rózsaszín homokóra az újság tetején ülve multifokális szemüveglencse használata közben.

Nem működik ez másként a multifokális szemüveglencsék használata során sem, sőt ez esetben még bonyolultabb a folyamat, hiszen a multifokális szemüveglencse több szemüveget helyettesít.

Mit kell megtanulni a multifokális szemüveg használata során?

A tanulás fontosságát már nem kell hangsúlyozni, de talán ön is gondol egyet, s mást, amikor a megszokhatatlannak tűnő szemüveggel a fejünkön elhangzik, hogy: “tanulja meg használni”.
A multifokális szemüveglencsék használata során az agynak valóban tanulnia kell, meg kell szoknia az új folyamatot. Ehhez némi időre van szüksége, hogy átálljon az új, kezdetben szokatlan kép feldolgozására. Ezt elősegíthetünk azzal, hogy minél többet viseljük új szemüvegünket.

Egy nő, aki multifokális szemüveglencsét használ egy közeli felvételen.

A multifokális szemüveglencsék több zónában egyesítik egy lencse előnyeit. A zónák a lencse különböző részein helyezkednek el. A lencse felső részén a távolra nézéshez szükséges dioptria helyezkedik el, alsó részén keresztül közelre látunk jól. A kettő közötti köztes rész alkalmas lehet az autó műszerfalának vagy éppen a számítógép monitorának tisztán látásához. 
A multifokális szemüveglencse használata során több hangsúly helyeződik a helyes fejtartásra. A természetes tekintési irányokra való finomítás (vízszintesen távolra nézünk, kissé lefelé a köztes távolságra tekintünk, meredeken lefelé olvasunk) többnyire kiválóan működik, azonban bizonyos helyzetekben ettől eltérünk. Ezekben a helyzetekben a szemüvegviselőnek alkalmazkodnia kell, és korrigálni a fejtartását. 

Egy csoport multifokális szemüveget viselő ember egy asztalnál ül egy értekezleten.

Ilyen alkalom lehet, amikor sétálás közben a lábunk előtt heverő levelet szeretnénk megnézni, nem elég a szemünket lefelé vinnünk, hiszen akkor a lencse alsó részén át tekintünk, ahol olvasó dioptria van, a fejünket is lefelé kell billentenünk. Amikor a lekvárokkal teli felső polcon válogatunk az üvegek között, keressük a megfelelő címkét, akkor meg kell emelnünk az állunkat, hogy a lencse alsó, olvasó részén nézzünk keresztül.

Vajon mennyi idő a multifokális szemüveg megszokása?

Új szemüvegét feltéve önben is felmerült a kérdés: “vajon megszokjam vagy megszökjem”? Meddig tart a multifokális szemüveg megszokása?
Előfordul, hogy viselője felteszi új szemüvegét és azonnal, esetleg néhány percen belül magáénak érzi. Ez azonban gyakran nem így van, sokunknak több idő is kell a megszokáshoz, ahhoz, hogy komfortosnak érezze látását.

Egy nő mosolyogva a szemüvegen át tekinti az irodában.

Ez a tanulási folyamat egyéntől függő, míg sokaknál néhány óra múlva természetessé válik a multifokális szemüveglencse használata, másoknál eltarthat több hétig is.
A gyártók kimutatták, hogy az agynak körülbelül 20 napra van szüksége ahhoz, hogy az új látási módot megszokja. A tapasztalatok alapján elmondható, hogy egy hónap állandó viselés elegendő a megszokáshoz.

A multifokális szemüveglencsét viselő kutya egy könyv mellett ül.

Mindehhez elengedhetetlen a multifokális szemüveglencse állandó használata, így a tanulási folyamat vége észrevétlen, egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy a látási élmény teljesen természetes.

Új szemüveg megszokása nem csak a lencsén múlik

Ahogy minden új dologhoz, új szemüvegünkhöz is hozzá kell szokni. Az új szemüveg megszokása persze egyénenként eltérő ideig tarthat. Előfordul, hogy az elején viselője furcsán érzi magát, különösen akkor, ha első szemüvegét viseli. Ilyenkor meg kell szokni azt is, hogy szemüveg van az arcunkon, a fülünkön, az orrunkon, ahol nagy melegben megjelenhet az izzadás, a téli hidegben pedig bepárásodhat a szemüveglencse, ezzel kellemetlenséget okozva. Természetesen ma már erre is van megoldás, hiszen egyre népszerűbbek a páramentes bevonattal ellátott lencsék.

Multifokális szemüveg szédülés tünetével járhat?

A multifokális szemüveg a látásproblémákkal küzdő emberek számára kifejlesztett kiváló megoldás. Azonban nem mindenki számára ideálisak, néhány embernél a multifokális szemüveg szédülés tünetével járhat, a viselésük során szédülést tapasztalhatnak.

A szédülés a multifokális szemüveg viselésekor gyakran előforduló mellékhatás. Ennek oka az, hogy a különböző látási zónák közötti átmenetek zavarják az agyat, emiatt jelentkezhet a szédülés. Ez a jelenség általában átmeneti, és idővel csökken, ahogy az agy megszokja a szemüveg viselését.

Ha szédülést tapasztal multifokális szemüveg viselésekor, fontos, hogy ne hagyja abba azonnal a szemüveg használatát. Adjon időt az agyának, hogy alkalmazkodjon a szemüveghez, és szokja meg az új látási zónákat. Ha a szédülés tartósan fennáll, fontos a szakemberrel, például optometristával való konzultáció, aki segíthet megtalálni a megfelelő megoldást a problémára.

Mi okozhat még szédülést és homályos látást? Válaszokat kaphat a Galéria Optika Homályos látás szédülés bejegyzésében.

Galéria Optika Galéria Optika információk, elérhetőségek
Scroll to Top