Multifokális szemüveglencse használata

A multifokális szemüveglencse használata és a megszokás

Ön is találkozott már azzal a bosszantó érzéssel, amikor új szemüvegét örömmel felhúzza, azonban megnyugvás helyett azt tapasztalja, hogy nem jó a lencse? “Ezt nem tudom megszokni!” – hangzik ilyenkor sokunk fejében a felkiáltás.

A problémánkra az optikában azonnal reagálnak, s bíztatnak arra, hogy adjunk időt az új lencse megszokásának, s ezt nem a gyorsabb távozásunk érdekében teszik. Vajon mire alapozzák azt a feltevést, hogy majd megszokjuk?
Bármelyik új szemüveg esetén (legyen akár bifokális szemüveglencse) találkozhatunk azzal az érzéssel, hogy az új szemüveg nagyon szokatlan. Bizonyos időnek el kell telnie ahhoz, hogy megszokjuk az új lencsét.

Nem működik ez másként a multifokális szemüveglencsék használata során sem, sőt ez esetben még bonyolultabb a folyamat, hiszen a multifokális szemüveglencse több szemüveget helyettesít.

Mit kell megtanulni a multifokális szemüveglencse használata során?

A tanulás fontosságát már nem kell hangsúlyozni, de talán ön is gondol egyet, s mást, amikor a megszokhatatlannak tűnő szemüveggel a fejünkön elhangzik, hogy: “tanulja meg használni”.
A multifokális szemüveglencsék használata során az agynak valóban tanulnia kell, meg kell szoknia az új folyamatot. Ehhez némi időre van szüksége, hogy átálljon az új, kezdetben szokatlan kép feldolgozására. Ezt elősegíthetünk azzal, hogy minél többet viseljük új szemüvegünket.

A multifokális szemüveglencsék több zónában egyesítik egy lencse előnyeit. A zónák a lencse különböző részein helyezkednek el. A lencse felső részén a távolra nézéshez szükséges dioptria helyezkedik el, alsó részén keresztül közelre látunk jól. A kettő közötti köztes rész alkalmas lehet az autó műszerfalának vagy éppen a számítógép monitorának tisztán látásához. 
A multifokális szemüveglencse használata során több hangsúly helyeződik a helyes fejtartásra. A természetes tekintési irányokra való finomítás (vízszintesen távolra nézünk, kissé lefelé a köztes távolságra tekintünk, meredeken lefelé olvasunk) többnyire kiválóan működik, azonban bizonyos helyzetekben ettől eltérünk. Ezekben a helyzetekben a szemüvegviselőnek alkalmazkodnia kell, és korrigálni a fejtartását. 

Ilyen alkalom lehet, amikor sétálás közben a lábunk előtt heverő levelet szeretnénk megnézni, nem elég a szemünket lefelé vinnünk, hiszen akkor a lencse alsó részén át tekintünk, ahol olvasó dioptria van, a fejünket is lefelé kell billentenünk. Amikor a lekvárokkal teli felső polcon válogatunk az üvegek között, keressük a megfelelő címkét, akkor meg kell emelnünk az állunkat, hogy a lencse alsó, olvasó részén nézzünk keresztül.

Vajon mennyi idő, mire megszokom a multifokális szemüveglencse használatát?

Új szemüvegét feltéve önben is felmerült a kérdés: “vajon megszokjam vagy megszökjem”? 
Előfordul, hogy viselője felteszi új szemüvegét és azonnal, esetleg néhány percen belül magáénak érzi. Ez azonban gyakran nem így van, sokunknak több idő is kell a megszokáshoz, ahhoz, hogy komfortosnak érezze látását.

Ez a tanulási folyamat egyéntől függő, míg sokaknál néhány óra múlva természetessé válik a multifokális szemüveglencse használata, másoknál eltarthat több hétig is.
A gyártók kimutatták, hogy az agynak körülbelül 20 napra van szüksége ahhoz, hogy az új látási módot megszokja. A tapasztalatok alapján elmondható, hogy egy hónap állandó viselés elegendő a megszokáshoz.

Mindehhez elengedhetetlen a multifokális szemüveglencse állandó használata, így a tanulási folyamat vége észrevétlen, egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy a látási élmény teljesen természetes.

Galéria Optika
Scroll to Top